SPF Åboland

Lyckat Skiftesparlament på Kasnäs

10.04.2025 kl. 16:15
I dagarna två fick de åboländska pensionärerna ta del av föreläsningar och annat program

Skiftets pensionärsparlament 8-9.4 i Kasnäs

Från vänster SPF Åbolands ordförande Jan-Peter Kullberg överräcker stafettpinnen till Mariehamns Pensionärsförenings vice ordförande Christian Beijar, ordförande Jarl Danielsson samt Norra Ålands Pensionärers ordförande Leif Holländer.

 

Pensionärsparlament på Kasnäs

Svenska pensionärsförbundet i Åboland är grundat som ett samarbetsorgan för pensionärsföreningarna. Nu har man riktat blicken också mot Åland och genomförde i samarbete med ålänningarna ett tvådagars parlament på Kasnäs i Dragsfjärd 8-9 april. Tanken har varit att föra samman pensionärer i likande levnadsmiljöer och med samma frågeställningar.

Parlamentet lyfte fram fyra huvudteman, varav den första var boende. Man ville lyfta fram olika boendelösningar som finns lokalt. En stor del av deltagarna var från skärgården och då passade det bra att Skärgårdsinstitutets Pia Prost och Cecilia Lundberg inledde om bobarhet. Hur bobara är våra öar (och landsbygd)? Vilka faktorer är viktiga för bosättningen och invånarna?
Cecilia Rehn och Annika Brunnsberg från Houtskärs pensionärsbostadsförening berättade hur man redan på 70-talet grundade föreningen som har haft en avgörande aktör i uppbyggandet av service i Houtskär. Annica Forssell från Pargas Seniorhem redogjorde för bostadsrättsbolagets verksamhet och fastigheter och kommundirektör Erika Strandberg hade en intressant presentation av Villa Sågviken i Dalsbruk och hur projektet där har framskridit.
Temat hälsa och motion för seniorer belystes av läkaren Mårten Kvist som i sin föreläsning tog hand om det teoretiska och hälsoforskningen. Idrottsinstruktörerna Lenita Lundström och Joakim Aho från Kimitöns kommun berättade om Kraft i åren- verksamheten som kommunen redan länge lyft fram. De kunde också ge enkla tips på effektiva rörelser man kan göra i vardagen för att förbättra sin mobilitet.

De två resterade teman var ekonomin och digitaliseringen. Två områden som berör alla, men speciellt pensionärer. Hur ska man få pensionen att räcka till och måste man faktiskt börja arbeta som pensionär? Och hur ska man hänga med i digitaliseringen?
Hur är vårt pensionssystem uppbyggt och är det i balans? Detta kunde vd Calle Pettersson från pensionsförsäkringsbolaget Elo redogöra för. I publiken framhölls oroliga talturer om hur systemet i värsta fall kan kollapsa men Pettersson kunde lunga ner farhågorna. Det är våra barn som betalar vår pension och det behövs fler betalare.
Yrkeshögskolan Novia har tillsammans med Åbo Akademi och Kimitoöns kommun inlett projektet Restart. Projektledare Maria Pick redogjorde för hur förvärvsarbetets inkomster, avgifter och beskattning skiljer sig om man är pensionär. Bland deltagarna var man av den åsikten att det skulle behövas mer morötter om pensionärerna i större skala ska komma tillbaka eller bli kvar på arbetsmarknaden. Varför inte göra som i Sverige där man har sänkt inkomstskatt för arbete från det år man fyller 67.
Varför är det så svårt att bli digital och förändrar faktiskt samhällets digitalisering allt? Professor i datateknik vid Åbo Akademi, Jerker Björkqvist bevisade att allt faktiskt inte ändrar. Det handlar om automation av samhällets funktioner. Man tar till hjälp en robot och man kan göra den intelligent med hjälp av AI. Men en dator har i dagens läge inget omdöme, vilket vi människor har.
Svenska pensionärsförbundets it-koordinator Robert Riska avslutade dagen med en genomgång av den problematik man under åren har observerat i pensionärsföreningarna. Det finns flera trösklar som man kan försöka överbygga, t.ex. ekonomi, motivation och stöd. Speciellt när det gäller stöd så har pensionärsföreningarna en stor roll.

Temat för dagarna var Pensionärer i samhällsförändring och man hade verkligen lyckats med att lyfta fram viktiga frågor. Det var meningen att bereda deltagarna möjlighet att resonera och diskutera, dvs. parlamentera. Detta lyckades man med. Projektet Skiftets pensionärsparlament har fått Leader-bidrag från Europeiska landsbygdsfonden via Leaderföreningen I samma båt.

Mona Lehtonen

 

Följande punkter är skrivna av Janke Berglund och Jan-Peter Kullberg:

Under den sammanfattande slutdiskussionen under parlamentet enades man om följande:
1. Boendefrågan är viktig. Alltfler pensionärer och äldre kommer framöver att behöva någon form av serviceboende. Press bör sättas på myndigheterna att verka för att behovet av olika boendeformer tillfredsställs och att äldre tryggt kan bo i en miljö som passar envar bäst.

2. Motion är bästa medicin, och billigaste. Motion förebygger både fysisk och mental hälsa. Kommuner och myndigheter bör på allt sätt verka för att pensionärer och äldre har tillräckliga möjligheter att röra på sig, enskilt eller i grupp.

3. Pensionärernas köpkraft borde inte mera få naggas i kanterna, vare sig av indexjusteringar, beskattning eller andra åtgärder. De allra lägsta pensionerna borde höjas.

4. Pensionärerna är en resurs i samhället inte en belastning. Olika åtgärder för att stimulera pensionärer att kvarstå i arbete eller efter pensioneringen börja arbeta på nytt bör vidtas. Det gäller beskattning, juridik, attityder. Alla typer av ålderism bör motverkas.

5. Digitaliseringen i samhället får inte vara exkluderande utan inkluderande. Äldre bör ges samma möjligheter att bli digitala som de som är yngre. Samhället borde större ansvar för detta. De som absolut är icke-digitala bör ha möjlighet att få och utföra tjänster på traditionellt vis.

Skiftets pensionärsparlament tog upp många väsentliga och aktuella frågor som var mycket intressanta. Det var också ett utmärkt kontakmöte mellan Åbolands och Ålands pensionärs-föreningar som bådar gott för framtiden.

Skiftets pensionärsparlament är ett treårigt projekt som nästa vår (2026) ordnas på Åland med åländska krafter och igen våren 2027 i Åboland.

Projektet har fått Leader-bidrag från Europeiska landsbygdsfonden 2023-27 via Leaderföreningen för Åboland I samma båt rf. Åland har en egen beviljning. Övriga finansiärer är Kulturfonden, Thuringska stiftelsen, Svenska pensionärsförbundet och Stiftelsen för svensk pensionärsverksamhet.

 

Deltagarna kommer att få materialet i efterskott. Man kan skriva kommentarer och respons på projektets webbsida. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mona Lehtonen