SPF Åboland

ARTIKLAR FRÅN 2016 KAN DU LÄSA HÄR:

Tycker du om att baka?

Åbolands Ungdomsförbund ordnar sin traditionella vårturné med bakning av dröm- eller fantasikakor som tema våren 2017. Äldre och yngre samlas i uf-lokalerna under våren.Vid åtta olika tillfällen håller Linda Jakobsson från Cookie Corner en fem timmar lång bakningsworkshop för barn i årskurs 3-6 och seniorer.

Mer info på ungdomsförbundets sida. Klicka här.

Snart är det dags för PANG SÅNGFEST

Också Åboländska körer deltar i den stora sångfesten i Esbo. Du kan läsa mer här. 

 

 

 

VÄLKOMMEN ATT BEKANTA DIG MED KANSLIET I ÅBOLAND!

Tack till alla som deltog i vår julglögg! Det var trevligt med fullt hus på kansliet.

 

Vård och landskapsreformen

Egentliga Finlands informationskanal för vård- och landskapsreformen har öppnat en informationskanal under devisen är Kimpassa - Allihopa. Klicka här för att komma till sidan.   Också Svenska pensionärsförbundet gav utlåtande om vård- och landskapsreformen.

 

Vård på svenska också efter vårdreformen?

Är du intresserad av hur Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt förbereder sig för vårdreformen och tryggandet av svensk service? Ett seminarium arrangeras av nämnden för den språkliga minoriteten vid sjukvårdsdistriktet den 25.10 kl. 18-20.00 i Åbo. Programmet och info om hur man anmäler sig finns här.

 

Sibbo Svenska Pensionärsförening har varit med att ta fram handboken Hur tryggar jag att min vilja blir respekterad. Den är en samling tips om hur man förbereder sig för den dag man inte längre är kapabel att sköta sina egna angelägenheter. Handboken innehåller konkreta och praktiska exempel på de juridiska instrument som finns, t.ex. vårdviljan och intressebevakningsfullmakten. Utgivare är Finlands minnespecialister rf och den kan läsas och laddas ner gratis här. Det lönar sig att ta en titt på  Kotkanejdens pensionärers information ÅLDRAS TRYGGT.

   

Kom med på SENIORSKEPPET 24-26.10. Dans till Tommys dansband, utflykter i Stockholm och fina aktiviteter. Vi får höra Kitty Seppälä, Bernt Morelius m.fl. Se modeuppvisning osv. Mer info här.

 

 

 

 

 

 

Snart går startskottet för GÅKAMPEN! Tillsammans ska vi gå runt Östersjön och emellanåt ta en paus på en Gåfest längs rutten. Alla kan skriva sina upp sina dagliga kilometrar under tiden 10.10- 20.11 och vinna priser. Det går lika bra att skriva ner på papper eller på Gåkampens webbsida. Mer i God Tid.    

 

Nu används det nya medlemsregistret

De föreningar som tagit beslut om att börja använda medlemsregister och skrivit under användaravtalet har fått sina inloggningsuppgifter. Läs mer här.

Kansliet i Åboland flyttade

Förbundets kansli för regionerna Åboland, Västnyland och Björneborg har flyttat 1 juni. Vi sitter nu på Strandvägen 30 i Pargas. Nyhetsbrevet har kommit ut och kan läsas här.

Namninsamlingen för ÅS överräcktes

Läs mer här.

 

Vi talade om IT i Åbo

Det öppna nätverkets träff hölls 5.4 i Åbo. Vi var ca 30 personer som deltog. Varför mår äldre bra av att vara uppkopplade? Det blev också IT-rådgivning.

Läs mer här.

 

Dragsfjärds lag vann Frågesporten!

Mer info här.

 

Rädda Åbolands Sjukhus - vår namnlista

SPFs kansli flyttade

SPF har öppnat kontoret i Pargas 1.6.2016. Ny adress är Strandvägen 30, 21600 Pargas. Välkommen!

 

Namninsamlingen för ÅS överräcktes

Den namninsamling som genomfördes på de åboländska pensionärsföreningarnas initiativ under tiden 8.1-29.2.2016 överlämnades idag (26.4) till styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Här kan du läsa om överräckandet på Radio Vega Åbolands sida:

Ordförande Piia Elo (t.v.) tar emot adressen av Mikael Reuter och Hans Johansson. Med vid överräckandet var också Bengt Backman, Stina Engblom-Colliander och Inga-Lill Karlsson.

SPF Åboland

Den åboländska samarbetsgruppen med representanter från alla föreningarna har på sitt möte i mars diskuterat frågan om namnbyte. Man kommer att kalla sig SPF Åboland. En arbetsordning eller stadgar är under arbete. På sitt möte godkände man också en sammanställning över fjolårets verksamhet. Den kan du ladda ner här.

 

Rädda Åbolands Sjukhus!

TACK TILL ALLA SOM SKREV PÅ !  Vi fick in nästan 8000 namn!

En bred kampanj har startats för att engagera invånarna i Åboland i frågan om Åbolands Sjukhus. Insamlingstid för namn var januari och februari. De ifyllda listorna returnerades till Svenska pensionärsförbundets kansli i Åbo. Mer info ger ombudsman Mona Lehtonen (kontaktuppgifter nedan). Nu går frågan vidare till våra beslutsfattare.

 

Dragsfjärd utgick med segern!

Dragsfjärd utgick med segern i frågesportuttagningen i Pargas den 10.2. De får representera Åboland på den nationella finalen i Helsingfors 4.4.

I vinnarlaget deltog Hedda Kainz, Margó Storm och Calle Storm. De var alla första gången med på tävlingen och skrapade ihop 20 poäng av 30 möjliga. Dragsfjärd deltog också med ett annat lag, där Anna-Lisa Rosenqvist, Heidi Åhlfors och Tryggve Röblom var med.

Tvåa i tävlingen kom fjolårets vinnarlag Pargas med Regina Lehtola, Björn Eriksson och Harry Grönfors (19 poäng). Trea var Korpo med Maj-Gret Ackalin, Uffe Pakalen och Trygve Österman med 17 poäng.  De övriga lagen var Nagu (Christina Svahnström, Olof Pettersson och Åke Åberg), och Västanfjärd (Maj-Britt Reinikainen, Charles Hellström och Svante Stenström).

Svenska pensionärsförbundet har arrangerat frågesport i över 15 år och tävlingen engagerar över hundra pensionärer varje år inom olika uttagningar. I Pargas uttagningen fanns också en glädjande stor publik närvarande.

Frågorna kan du ladda upp här.

Klicka på bilden för att få svaren.

 

 

 

Anmäl lag till Frågesport 2016

Fyra lag anmälda till frågesporten! Ni i Åbo, Korpo, Kimito och Houtskär ryms ännu med! Välkomna! Uttagningen ordnas den 10.2 samtidigt i alla regioner. Den åboländska uttagningen på hotell Kalkstrand i Pargas, Strandvägen 1,  kl. 13.00. Reglerna är som förut, tremanna lag osv. Anmälningar till Mona Lehtonen senast 29.1. Finalen kommer att ordnas måndagen den 4 april i Helsingfors ombord på ms Mariella.

 

Lillajulskryssningen 23-24.11

Vi hade en trevlig rekreationsdag ombord på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess. Vi var 175 deltagare totalt från alla åboländska pensionärsföreningar. Här kan du läsa om vad vi gjorde. Åbo Svenska pensionärsklubb har publicerat en del bilder på sin webbplats. Klicka här.

Test bilder:

https://drive.google.com/drive/folders/0B0mTLKKDF8qeVWk0RFBiSGtyUHM

Inkludera Flera i Åbo 12.1.2016

Nätverket Inkludera Flera hade sin senaste träff i Åbo 2014. Nu är det dags att träffas igen. Vad har hänt? Hur  kan vi gå vidare?

  • Samarbete mellan pensionärsföreningarna och arbetar-/medborgarinstitut.
  • Hur man kan ta in representanter från olika serviceproducenter till t.ex. pensionärssamlingar och visa/instruera om sina tjänster.
  • Hur banker kan komma till biblioteken eller MI och undervisa i nätbanksanvändning.
  • Hur man kan samarbeta med skolor så att unga tutorer från skolor hjälper äldre (liknande som "Farfar i skolan"-projektet men med skolelever som IKT-tutorer).
  • Ordna Dropin-rådgivning på bibliotek.
  • Erbjuda digitalkonsulter för IT-lösa: person att vända sig till för de som INTE vill ha digital teknik.
  • Pröva på olika datortyper – låna dator, padda osv.
  • Hur man kan hjälpa vid datorköp, skillnader mellan bärbar, plattor etc. Så att man kan köpa det som man vanligen behöver.

12.1.2016 12:00 - 15:00, Åbo, Åbo Arbis

Mer info om träffen här.

 

Frågesportsuttagning 10.2

Det är ännu oklart var den Åboländska frågesportsuttagningen hålls. Alla uttagningar hålls samtidigt 10.2.2016.

 

 

Magma presenterade sin rapport

Marcus Henricson har sammanställt en omvärldsanalys för tankesmedjan Magma där han tar upp olika trender i samhället fram till år 2024. Den heter "Guldålder - men inte för alla". Pensionärsliv år 2024 och kan laddas ner från Magmas hemsida.

Henricson kommer på förslag och rekommendationer. Läs mer om trenderna:

Trend 1: En sviktande offentlig ekonomi
Trend 2: Allt högre förväntad livslängd
Trend 3: Urbanisering och centralisering
Trend 4: Service och självbetjäning i IKT-samhället
Trend 5: Valfrihet och kvalitetskonkurrens inom servicen
Trend 6: En snabbt framväxande seniorekonomi
Trend 7: Boendemiljön är allt viktigare för livskvaliteten
Trend 8: Ett pensionssystem i förändring

 

 

Skriv siffran 4 med bokstäver:
Ja, jag vill delta i Cirkulär ekonomi i vardagen No available data.
Skriv siffran 6 med bokstäver: