SPF Åboland

Lillajulskryssning 23-24.11.2015

Tallink Siljas fartyg Baltic Princess

En uppiggande rekreationsdag på havet det blå. Vi reser med kvällsbåten den 23 november. Båten avgår kl. 20.15 och är tillbaka följande dag kl. 19.15. Det blir gemensamt festprogram samt workshoppar och föreläsningar.
I resan ingår: Program, resan i en 1-2 personers A-hytt, frukost, julbuffé och kaffe med tilltugg.
Pris: 2 personer i A-hytt är 71 euro/ person (1 person i A-hytt är 88 euro/ person)

Anmäl dig till din pensionärsförenings reseledare så snabbt som möjligt!

 

SeniorSurf -dagen 6.10.2015

De olika tillfällena kommer upp på kartan här. I Åbo ordnas SeniorSurf-dagen på Kvartersklubben kl. 13.30-16.00. Kom in med frågor om internet, datorer, smarttelefoner!

 

 

IT-kurser i Åboland 2015

21.9     "Introduktionskurs för föreningens hemsidor" i Västanfjärd.
28.9     "Grundkurs för webbansvariga" i Västanfjärd.
29.9     "IT-handledarkurs, banktjänster" i Kimito.

Anmälningar tas emot av projektkoordinator Robert Riska. Se mer här.

 

Åboländsk uttagning i frågesport 2015

Det var ett rekordantal lag med i SPFs frågesportsuttagning 16 april 2015 i Kasnäs. Lagen som deltog var: Dragsfjärds Pensionärer, Kimito Pensionärsförening, Korpo Pensionärsförening, Pensionärs­klubben Festingarnai Nagu, Pargas Svenska Pensionärer och Västanfjärds Pensionärsförening.Vinnarlaget Pargas bestod av pensionärerna Björn Eriksson, Harry Grönfors och Regina Lehtola. Grattis! Som eminent domare fungerade Kurt Stoor.

Finalen kommer att ordnas i samband med Seniorkryssningen 26–28.10.2015. Frågesporten sker medan båten är i hamn.De övriga lagen är: Borgå, Arkadia, Sjundeå, Korsholm, Vi Norrifrån (Karleby) och Vörå. Om man vill ha uttagningsfrågorna, kan man kontakta ombudsmannen.

 

Samarbetsgruppen för Åboland

Samarbetsgruppen höll sitt möte 31 mars 2015 i Åbo. Här kan du klicka fram protokollet från mötet.

 

Medlemsrekryteringsdag 5.3.2015

Seminariet för pensionärsföreningarnas styrelser,  Kommunikation och samarbete i Pargas 5 mars var mycket lyckat. Vi hade 19 deltagare från nästan alla föreningar. Läs artikel i God Tid nr 3/ 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågesportsuttagning 2014

Den 12 februari 2014 arrangerade Korpo Pensionärer den åboländska uttagningen i frågesport. Lokal Tapiola stod värd i Bonusvillan i Korpo. Med i tävlingen var fyra lag, varav de längsta gästerna körde 150 km till tävlingen, dvs. Dragsfjärds Pensionärer. De övriga lagen var Pargas Svenska Pensionärer , Pensionärsklubben Festingarna i Nagu och Korpo Pensionärer.

Vinnare blev Nagu. GRATTIS! Vinnarlaget representerar Åboland på förbundets vårmöte i Helsingfors den 23 april.

Här kan du finna hela finalen 2014 som video:

(observera att videon börjar med vårmötet och fortsätter med frågesporten)

 

 

IT träff för handledarna i Åboland 2014


Handledarna i Åboland höll en träff 27.1.2014. Vi gick igenom bl.a. Yammer med hjälp av Pasi Holmberg på IT3 (mitt på bilden). Vi har nu en handledargrupp på Yammer där vi kan diskutera olika IT-relaterade problem med varandra.

 

PIO seminarium i Åbo 2014

Pensionärsorganisationernas intresseorganisation PIO ordnade inom projektet "En aktiv och välmående äldre" ett seminarium i Åbo. Målgrupp var äldreråden i kommunerna.

Mer info om kampanjen/projektet på PIOs hemsida (finska). Klicka här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datakurs för IT handledare hölls i Pargas

IT kurs för seniorer arrangerades vid Folkhögskolan Axxell 7-8 oktober. Kursen var avsedd för dem som är intresserade av datorer och vill höra mer om hur det är när äldre lär äldre om digital kommunikation. Kursinnehåll är bl.a. Windows, de viktigaste programmen, Google och dess verktyg, internet mm. mm. Lärare är Dick Essén från Axxell.

Mer information på IT-projektets  hemsida:  http://it.spfpension.fi/material/nyhetsbrev_/

 

 

 

 

Pargas segrade i frågesportsuttagning

Åboländska frågesportsuttagningen avgjordes 13.2 i Åbo. På plats fanns 3 föreningar. Segrare var Pargas Svenska Pensionärer med laget Björn Eriksson, Gunlög Söderman och Bjarne Nylund.

Kampen var ytterst jämn då alla lag slutade på 20 poäng efter den egentliga tävlingen. Det behövdes utslagsfrågor för att kora en vinnare. Där drog Pargas det längsta strået. På en hederlig andra plats kom Dragsfjärds Pensionärer med laget Anna-Lisa Rosenqvist, Esa Mäkelä och Heidi Åhlfors. På tredje plats kom Korpo Pensionärsförening med Arla Andersson, Maj-Gret Ackalin och Harry Lindblom.

 

 

Dragsfjärds Pensionärers lag fr.v. Esa Mäkelä, Heidi Åhlfors och Anna-Lisa Rosenqvist.

 

Korpo Pensionärsförening med fr.v. Maj-Gret Ackalin, Arla Andersson och Harry Lindblom.

Det vinnande laget kommer att representera Åboland på Svenska pensionärsförbundets final i frågesport som hålls på förbundets vårmöte 11 april i Pargas. Medtävlarna är Korsholms Pensionärsförening, Larsmo-Eugmo pensionärsförening, Pensionärsklubben Milstolpen, Pensionärsföreningen ETTAN från Helsingfors, Borgå svenska pensionärsförening och Österby Pensionärer.

Pargas Svenska Pensionärers lag fr.v. Bjarne Nylund,  Björn Eriksson och Gunlög Söderman knep en knapp vinst.