SPF Åboland

Åboländsk sommarträff hölls i Åbo

11.09.2023 kl. 10:32
De åboländska pensionärerna samlades denna gång i historiska Åbo

Den traditionella sommarsamlingen för pensionärer i Åboland hölls i Åbo i augusti. Deltagarna var jämt fördelade från hela Åboland.

Ur Finlands historias synvinkel är Åbo slott en av de viktigaste platserna och symbolerna från medeltiden som ännu finns kvar. Nu fick deltagarna i sommarfesten besöka slottet samt avnjuta en traditionell historisk lunch i Kungssalen. Många prominenta Finlandsgäster och kungliga personer har blivit serverade där. Åbo Slotts Trubadur Magnus Gräsbeck underhöll även dagens gäster med sång och musik.

Den förening som är värd för sommarsamlingen brukar presentera en palett av program som sen deltagarna i förskott får välja mellan. I år hade programmet gjorts av Leena Sjöblom från Åbo svenska pensionärsklubb med hjälp av flera sakkunniga inom föreningen. Den mest populära aktiviteten var guidad tur på Runsala med sina spetsvillor och Botaniska trädgården. Man kunde också välja andra aktiviteter såsom Åbo slott och Forum Marinum, Gamla och nya Hirvensalo med besök i Ekumeniska kapellet, Domkyrkan och Aboa Vetus, Domkyrkan med omnejd eller en guidad tur i buss genom Åbos nya projekt och gamla historiska områden. Alla grupper guidades av proffsiga Åboguider.

I Åbo kan man hitta något för envar när det gäller sevärdheter och upplevelser. Denna gång hade 200 personer hörsammat inbjudan. Arrangemangen var på topp och allt flöt enligt planerna. I statens ämbetshus vid Aura å samlades deltagarna till en avslutande träff och eftermiddagskaffe. Regionens ordförande Jan-Peter Kullberg kunde tacka deltagarna och framför allt arrangörerna, Åbo svenska pensionärsklubb. Samtidigt överräcktes vandringspokalerna för regionmästerskapen i boule till Västanfjärds Pensionärsförening och i golf till Nagu Festingarna. Nästa år är det Kimito pensionärsförening som inbjuder till sommarsamling. Nu har vi alla i åbolänningar något att se fram emot!

Mona Lehtonen, ombudsman

Mona Lehtonen