SPF Åboland

Lyckad sommarfest i Nagu

06.09.2022 kl. 14:01
Sjöfart, god mat, sol, St Olav, traktorer och gin. Allt det och mycket mer fick man uppleva I Nagu i augusti

Den 25 augusti samlades närmare 250 åboländska pensionärer till gemensam sommarfest på Framnäs i Nagu. Festen var ett led i förbundets 50-års jubileumsfirande och lokal arrangör var Pensionärsklubben Festingarna.
Träffen började när ordförande Yngve Lindqvist hälsade alla välkomna och berättade om dagens program samt om dagens lunch som serverades till borden.
I Nagu medeltida gråstenskyrka guidade Charlotte Hartman. Kyrkan är tillägnad Olof den helige och uppfördes på 1430-talet. Fagerlunds traktormuseum var  också ett populärt besöksmål. I Sjöfarthuset berättade grundaren och redaren Kaj Engblom om muséets tillkomst och om sjöfarten i Nagu. företaget Engship som var ett stort rederi i finländsk sjöfart. Man kunde också besöka Nagu destillery där grundaren Jonathan Smeds berättade om företagets tillkomst och det gin man tillverkar.

Förbundets nya ordförande Ulla-Maj Wideroos höll festtalet. Hon tog tillfället i akt och presenterade sig själv. Wideroos lyfte också fram ensamheten bland äldre och det viktiga arbete som görs i pensionärsföreningarna för att motverka detta.

För musikunderhållningen på sommarfesten stod duon Alarik Repo och Esa Karjula som spelade bl.a. irländsk folkmusik. Avslutningsvis tackade Åbo svenska pensionärsklubbs ordförande Bengt Sandell för en toppendag. Han önskade alla välkomna till träffen i Åbo nästa sommar.

 

 

Mona Lehtonen