SPF Åboland

Åboländska sommarsamlingen

31.08.2021 kl. 16:47
Den blev uppskjuten gång på gång men i slutet av augusti lyckades det äntligen.

Inte tredje utan fjärde gången lyckades de åboländska pensionärerna 25.8 anordna en sommarträff på Rosala-Hitislandet i Dragfjärd. Orsaken till att tillställningen blev uppskjuten gång på gång var de olika restriktionerna som varit gällande i Egentliga Finland. I slutet av augusti lyckades det äntligen.

Det var pensionärer från alla svenskspråkiga pensionärsföreningar som träffades för första gången på några år. Den väståboländska bussen startade i Houtskär kl. 6 och plockade upp resenärer i Korpo, Nagu och Pargas. Man hade träff i Kasnäs med de övrtiga bussarna. Kimitoöns bussar transporterande pensionärer från Kimito, Västanfjärd och Dragsfjärd. Resan mot Rosala-Hitis med bilfärjan Aurora kunde starta.

Värdföreningen Dragsfjärds Pensionärer hade planerat ett givande och intressant program. Efter lunch i uf-huset Vikingaborg kunde man välja att besöka Rosala Bagaren och Brygghus, Vikingacentret eller Hitis kyrka. Kyrkan är den äldsta korskyrkan i trä som står på sitt ursprungliga ställe.

Guide i kyrkan var ortsbon Anita Österberg som är född ett stenkast från kyrkan. Det finns fyra votivskepp och i kyrkfarstun finns en minnesplakett över invånarnas räddningsinsatser i Jungfrusund år 1700 då militärer, besättningsmän och hästar räddades från skeppsbrott.

De som valde att promenera till Rosala Vikingacentrum fick en intressant guidning på vägen av läraren Bernt Örså. På Vikingacentret förflyttar man sig till 800-1000 talets skärgård. Rosala har i forntid varit intill viktiga sjöleder.

Många av deltagarna passade också på att besöka ölbryggeriet Rousal Brygghus och Bagaren som verkar under samma tak. Årsproduktionen av öl är blygsam med ca 15.000 liter men det man brygger går bra åt i företagets nya tasteroom invid stranden. Rosala limpan är känd också utanför orten och nu kunde man inhandla ugnsfärska limpor för specialpris. Delikat!

Dagen avslutades med kaffe i Vikingaborg som ägs av Skärgårdens Vänner i Rosala-Böle. Det blev ingen allsång p.g.a. rekommendationer från myndigheterna men deltagarna kunde njuta av vackra dragspelstoner i äkta skärgårdsstil.

 

Det var ca 120 pensionärer som deltog i träffen totalt. Det gick ett rykte om att nästa sommarträff kanske ordnas i Nagu på Framnäs. Hoppas de åboländska pensionärerna kan träffas på nytt då!

Mona Lehtonen